Ta witryna internetowa korzysta z plików cookies. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies.

Przeglądarka internetowa umożliwia zablokowanie plików cookie.

Zamknij [X]

Szczegóły eksponatu: ULOTKA EDUKACYJNA O TĘPIENIU MOLI SPOŻYWCZYCH W CZEKOLADZIE

Poniżej przedstawiam Państwu zdjęcia oraz opis eksponatu, po zalogowaniu możecie dodawać swoje komentarze. W razie pytań zapraszam do formularza kontaktowego.
ULOTKA EDUKACYJNA O TĘPIENIU MOLI SPOŻYWCZYCH W CZEKOLADZIE    Powiększ do pełnego rozmiaru

ULOTKA EDUKACYJNA O TĘPIENIU MOLI SPOŻYWCZYCH W CZEKOLADZIE

Ulotka edukacyjna, a raczej informacyjna o przyczynach występowania mola kakaowego w wyrobach czekoladowych. Według niniejszej ulotki w przypadku znalezienia w czekoladzie czerwieczka mola należy go wyrzucić, i nie świadczy to o tym, ż e wyrób jest nieświeży, lub zleżały, należy postępować tak jak w przypadku stwierdzenia czerwiaczka w jabłku, tzn wykroić część zarobaczoną, a reszta nadaje się do jedzenia. Mineło 100 lat i zmieniły się procedury, dziś stwierdzamy 'czerwiaczka" i 20 ton wyrobu ląduje na wysypisku. Poglądy są jak czas, zmieniają się. W przypadku tego eksponatu należy zaznaczyć, że pomniejszanie wagi problemu było konieczne, ze względu na dobro fabrykanta, ponieważ ulotkę wydała gazeta przemysłu kakaowego w Hamburgu.

Eksponat przekazał do Muzeum DDD Krzysztof Karpiński z firmy “DEZ-DER” z Łopacianki. Nr. ewiden. 503.

Więcej szczegółów

Dodawanie komentarzy dostępne po zalogowaniu!

Napisz swoją recenzję

ULOTKA EDUKACYJNA O TĘPIENIU MOLI SPOŻYWCZYCH W CZEKOLADZIE

ULOTKA EDUKACYJNA O TĘPIENIU MOLI SPOŻYWCZYCH W CZEKOLADZIE

EDUCATIONAL PACKAGE About extermination INSECT FOOD CHOCOLATE

Napisz swoją recenzję