• Nowy
DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW...
DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW...
DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW...
DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW ŚNIECI CUCHNĄCEJ 1923
DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW ŚNIECI CUCHNĄCEJ 1923
DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW ŚNIECI CUCHNĄCEJ 1923

DOŚWIADCZENIA Z ZAPRAWIANIEM PSZENICY PRZECIW ŚNIECI CUCHNĄCEJ 1923

wheat dressing experience

 

Wyniki badań prowadzonych w 1923 roku w Bydgoszczy nad porównaniem działania najpospolitszych metod zaprawiania ziarna pszenicy przeciw śnieci w warunkach maksymalnego porażenia. Autorzy badań dr L. garbowski i P. Leszczenko skupili się na takich powszechnie stosowanych środkach jak; siarczan miedzi, formalina w stężeniu 0,1% oraz w stężeniu 0,2%, i uspulun. Ten nowy środek jest wytwarzany pod Kolonią w miejscowości Leverkusen ( do dziś siedziba firmy BAYER) i został tak silnie rozreklamowany, że zwolniono go z cła. Substancją aktywną w uspulunie był chlorofenolan rtęci.

Eksponat przekazał do Muzeum DDD Leszek Teschner Firma “FRODO” z Poznania. Nr ewidencyjny 1752.

1752
No reviews
Darczyńcy

trojszyk3.jpg

pspddd nowe.png

DARCZYŃCY

frodo%202022%20sq.png

AndLu_logo_pion_wersja podstawowa.jpg

mosiczuk ddd.jpg

DEZ-TUR.png

grutox.jpg

gwara.jpg

tata fiolet .jpg

Nasza strona korzysta z plików cookies. Więcej na temat cookies.