OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY
OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY

OPAKOWANIE PREPARATU CEDER 3 TRUTKA NA SZCZURY

PRODUCT PACKAGING CEDER 3 rat poison

 

Ceder-3 płynny preparat na szczury zawierający wyciąg z czerwonej cebuli morskiej. Preparat produkowany przez Wytwórnię Środków Sanitarno – Chemicznych „SANCHEMA” P.P. w Gdańsku, Nowy Port ul. Kasztanowa ¾ . Eksponat pochodzi z 1968 roku. Posiadał zezwolenie M.Z.iO.S. Nr 30 Tr oraz Zezwolenie Ministra Rolnictwa S-34-60. W etykiecie zaznaczono, że jest to preparat do tępienia szczurów. Etykieta nic nie wspomina o myszach. Choć zaznaczono, że jest to trucizna II klasy, umieszczono informację, że „artykuł nie podlega ograniczeniom w obrocie przewidzianym dla trucizn”. Zawartość opakowania 100 ml płynnego ekstraktu barwy brązowoczerwonej o odczynie lekko kwaśnym. Cena detaliczna 3,60 zł. SPOSÓB UŻYCIA: Przed użyciem wstrząsnąć. Na 100 g preparatu należy wziąć 400 g przynęty łatwo chłoniącej wodę, np. czerstwy chleb lub mąkę przyprawioną zmielonymi odpadkami mięsa, ryb lub sera. Przynęta po zmieszaniu z Cederem-3 powinna mieć konsystencję pasty. Trutkę wykładać na niskich podstawkach przy żerowiskach gryzoni, w miejscach niedostępnych dla dzieci, zwierząt i ptactwa domowego. Warto zwrócić uwagę na logo wytwórni. Ekstrakt z czerwonej cebuli morskiej zawiera glikozyt scylitynę , która z upływem czasu ulega rozkładowi, przez co świeże wyciągi spełniały swoje zadanie, a dłużej składowane były mało skuteczne w zwalczaniu gryzoni. Czerwona cebula rośnie w okolicach Morza Śródziemnego aż do Morza Czarnego, i w krajach jej występowania była również stosowana w stanie surowym jako składnik do sporządzania trutek w postaci wypiekanych placuszków czy bochenków pieczywa z dodatkiem tłuszczu i posiekanej cebuli. Takie wypieki krojono na małe porcje i rozkładano w pobliżu nor.

Eksponat przekazał do Muzeum DDD Roman Kikulski z firmy “Specjalistyczny Zakład DDD” z Krosna. Nr. ewidencyjny 750.

750
No reviews
Darczyńcy

trojszyk3.jpg

pspddd nowe.png

DARCZYŃCY

frodo%202022%20sq.png

AndLu_logo_pion_wersja podstawowa.jpg

mosiczuk ddd.jpg

DEZ-TUR.png

grutox.jpg

gwara.jpg

tata fiolet .jpg

Nasza strona korzysta z plików cookies. Więcej na temat cookies.